Filmek, nők, sorsok, feminizmus

Már készítettünk nektek egy ajánlót inspiráló nőkről és feminizmusról szóló mesekönyvekből, most pedig összegyűjtöttünk a legjobb filmeket, amelyekben lenyűgöző, erős és független nők szerepelnek. A gyűjtésben hatalmas segítség volt a Mommynity anyuka közösség, akik fantasztikus mozikkal bővítették a listát. A filmek sorrendje hasraütéssel készült, semmiképpen sem rangsor, mindegyiket érdemes megnézni! Ha pedig kimaradt valami, kérlek, írjátok meg kommentben!

feminizmus

Rendbontók

Az egyik legfrissebb alkotás a felsorolásban, és igaz történetet dolgoz fel. A történet a hetvenes években játszódik. A lányát egyedül nevelő, egyetemi tanulmányokba kezdő Sally Alexandert Keira Knightley alakítja, aki szembesül a nemek közötti egyenlőtlenségekkel, csatlakozik egy feminista mozgalomhoz. A mozgalom tagjai kitalálják, hogy megzavarják a nők tárgyiasításának egyik legális, évente megrendezendő eseményét, a Miss World szépségversenyt Londonban.

Mrs. America

Még mindig Amerika és még mindig a hetvenes évek. Az HBO minisorozata azt a valós eseménysorozatot mutatja be, milyen küzdelmet folytatott a nők két csoportja a férfiaknak és nőknek egyenlő jogokat biztosító alkotmánymódosítás ratifikálásáért és ennek ellenkezőjéért. 

Számolás joga

Friss filmélményem, eddig nem láttam, és most a cikk írása kapcsán megnéztem. A Számolás joga az ötvenes években játszódik, az Egyesül Államok éppen szoros űrversenyt folytat Oroszországgal. Három színes bőrű nő olyan számításokat készít, amit az akkori legmodernebb számítógépek sem tudtak hibátlanul elvégezni. Érdekes, hogy míg az Apollo programról mindenki tud, és a férfi tudósok neve sem ismeretlen, addig Katherine G. Johnsonról, Dorothy Vaughanról és Mary Jacksonról nem sokan hallottak eddig. Ők voltak azok hárman, akik nélkül nem biztos, hogy sikeres lett volna a program. A filmet nézve persze az ember önkéntelenül azzal is szembesül, hogy bár nehéz nőnek lenni, fehér nőként el se tudjuk képzelni, milyen lehetett ez színes bőrűként az ötvenes években Amerikában műszaki, mérnöki pályán.

Ígérem, hogy visszatérek!

Maradjunk az űrnél! Bár az előzőekkel ellentétben nem valós a történet, és a kidolgozása sem hibátlan mindenhol, mégis egy fontos, olyan mindennapi problémát feszeget sarkalatos keretek között, amivel a legtöbb nő-anya gyakran szembesül. Hogy vélekedik a környezet, a család, ha egy nő a karrierje miatt elutazik, hosszabb, rövidebb időre elhagyja a családját, gyereke(i)t az apjukra hagyja? És mi van, ha meg sem áll az űrig? Hogy ítél a környezet, és milyen lelki vívódást okoz ez az adott nőnek? Hogy dolgozza fel a gyerek?

Erin Brockovich, zűrös természet

Gyerekkoromban hatalmas Julia Roberts rajongó voltam, így nem csoda, hogy ezt a filmet is többször láttam. Az igaz történetet feldolgozó életrajzi dráma a három gyermekét egyedül nevelő Erin harcát mutatja be. Miután elhelyezkedik egy ügyvédi irodában, a telekkönyvi papírok közé keveredett orvosi leletre bukkan, nyomozni kezd. Rájön, egy gigacég szennyezi a város vizeit, és ez súlyos megbetegedéseket okoz. Az Egyesült Államok történetének pereskedés útján kifizethető legnagyobb kártérítését intézi el a károsultaknak.

Mona Lisa mosolya

Maradjunk még egy film erejéig Julia Roberts-nél, hiszen a Mona Lisa mosolya című filmben ő alakítja azt a tanárnőt, aki az állam egyik legjobb, lányoknak fenntartott iskolájában helyezkedik el. A Julia Roberts által megformált Katherine Watson szeretné, ha az általa tanított lányok több lehetőség közül választhatunk. Mégis úgy tűnik, a lányoknak a házasság és a háziasszonyság fontosabb, mint a műveltség, a továbbtanulás. 

Betty

Tavaly májusban indult az HBO-n a Betty című sorozat, aminek szereplői egy fiatal csajokból banda tagjai. Közös bennük, hogy a srácok által uralt gördeszkás világban szeretnének érvényesülni. A csajok nagyon különbözőek, de mégis összetartanak. Az én lassan 35 éves fejemmel van merészségben mit tanulni ezektől a húszas éveik elején járó csajoktól. Vicces és bátor sorozat.

Csajok 

Az HBO sorozata 2012-ben indult, és hat évadot megélt, ez a Csajok. Egy csapat fiatal, húszas évei elején járó, New Yorkban élő lány életét mutatja be. A sorozat különlegessége, hogy kendőzetlenül, nagyon őszintén, sok-sok humorral és még több öniróniával mutatja be azt, amivel ma egy Y generációs nőnek szembe kell néznie.

Gentleman Jack

Egy másik, sajnos csak egy évadot megélt HBO-s sorozat a Gentleman Jack. Az 1800-as években játszódó széria főszereplője egy valós személy, Anne Lister, akinek négymillió szavas naplója szolgál a történet alapjául. Anne egy egy jómódú yorkshire-i földbirtokos, nőként önállóan vezeti a birtokát, de ha ez nem lenne elég, titkon leszbikus is, így mindenki nagyon különcnek tartja.

Alkalmi

A cím nem ruhára, hanem kapcsolat típusra utal. Az Alkalmi is egy roppant szókimondó sorozat, amelyben a nemrég elvált Valerie és a kamasz lánya életébe pillanthatunk be. Nemcsak az anya-lány kapcsolat különleges és őszinte ebben a történetben, de a Valerie és az agglegény testvére között is erősebb a kötelék, mint egy testvér kapcsolatban megszokott. A pszichológusként dolgozó Valerie nagy erőkkel veti bele magát a válás utáni kalandozásba.

Jobb idők

Szintén egy elvált anya áll a Jobb idők sorozat középpontjában. A színésznőként dolgozó Sam Fox egyedül neveli három lányát, és miközben küzd a mindennapokkal, szeretné a saját életét is élni. A sorozat tele van vicces részekkel, keserédes humorral és sok-sok őszinteséggel az anyaságról és az egyedülálló anyaságról.

A segítség

Ez az egyike azon filmeknek, amiket a cikk kedvéért néztem meg, mert előtte elkerülték a figyelmemet. A segítség az 60-as évek Amerikájában játszódik, amikor a jómódú, fehér nőknek fekete háztartási alkalmazottaik voltak. A film egyik főszereplője, Skeeter ahelyett, hogy férjhez menne, mint a barátnői, újságíróként kezd dolgozni, elhatározza, könyvet ír az előkelő déli családoknál szolgáló cselédekről. A könyv a szolgálók szemszögéből járja körül a témát. A könyv hatással lesz az ott élők életére, bármelyik oldalon is álljanak, éljenek.

Colette

Ez az életrajzi film valós eseményeken alapul. Főhőse Sidonie-Gabrielle Colette francia író, újságíró, színésznő, pantomimművész. Az írónőt 1948-ban irodalmi Nobel-díjra jelöltek a Gigi című művéért. A történet az 1900-as évek elején kezdődik, amikor egy vidéki lány hozzámegy egy híres, francia íróhoz. A lány is ír, művek mégis a férje neve alatt jelennek meg. Colette hamarosan hatalmas sikereknek örved, amelyekkel egycsapásra  az egyenjogúsági mozgalom egyik alakja lett, de a női jogok mellett az irodalomra és a divatra is hatással volt.

Piece of a woman

A tavalyi év egyik nagy sikere, Mundruczó Kornél legújabb filmje egy tragikusan végződő otthonszüléssel indul. A főszereplőnő gyászában egyedül marad, elszigetelődik. Ez a film amilyen megrázó és nehéz, mégis annyira fontos, hogy beszéljünk róla, és ne kezeljük tabuként a témát, amit körbejár.

Coco Chanel

A húszas évek érdekes időszak volt, mind társadalmi, mind kulturális és divat szempontból. A századfordulóhoz képest hatalmas változáson ment keresztül a társadalom, főleg az első világháború hatására, más lett az életmód, nőtt a nők egyenjogúsága is. Ebben pedig nagy szerepe volt Coco Chanelnek, akik megreformálta, felszabadította a nők öltözködését, divatossá tette a rövid hajat, és örökre beírta magát a divat történetébe. Nem véletlen tehát, hogy film készült életéről: láthatjuk az árvaházban, varrónőként, majd énekes-táncosnőként, gazdag szeretője oldalán, első szalonjában. 

Frida

Frida Khalo életéről Salma Hayek főszereplésével készült film még 2002-ben. A különös életet élő, betegeskedő, de ugyanakkor szépséges és különleges mexikói festőművész életének eseményeit a buszbalesettől követhetjük végig. Ez volt, ami alapvetően megváltoztatta a sorsát. Frida hosszú időre ágyhoz kötött beteg lett, a szerelme elhagyta, a szülei ápolták. Édesapja lepi meg egy festőkészlettel, hogy könnyebben teljen az ágyban töltött idő. Frida alkotni kezd, a többi pedig már (művészet)történelem.

Három óriásplakát

Mit tesz egy anya, ha lánya meggyilkolása óta hónapok telnek el úgy, hogy a tettest nem keríti kézre a rendőrség? Az elkeseredett nő kibérel három óriásplakátot a város határában, ezeken keresztül üzen a rendőrfőnöknek. Innen felgyorsulnak az események.

Lányom nélkül soha

Egy asszony küzdelme, aki miután megesküdött a férjével Iránba költözik. Bár a férfi megígéri neki, hogy bármikor visszatérhet Amerikába, kiderül, ez nem igaz. Az anya minden követ megmozgat, hogy megszabadulhassanak a szigorú iszlám törvények szerint élő család fogságából.

Elizabeth

Én rajongok a történelmi filmekért, ezért szinte mindent megnézek. Ez az 1998-ban készült mozi Cate Blanchett főszereplésével I. Erzsébet angol királynő életét mutatja be. Mivel Máriának nem születik gyermeke, így az uralkodói trón várományosa a királynő féltestvére, VIII. Henrik király törvénytelen gyermeke, Erzsébet lett. A mozinak kilenc évvel később folytatása is készül Elizabeth: Az aranykor címmel.

Nagy Katalin – A kezdetek és Nagy Katalin

Folytassuk a sort akkor két történelmi sorozattal, mindkettő Nagy Katalin orosz uralkodó életét mutatja be. Bár a Nagy Katalin – A kezdetek címet viselő, sorozat kissé szatirikus és rendhagyó, mégis kihagyhatatlan. Komolyabb a hangvétele a Nagy Katalin sorozatnak, ami hűen mutatja be a 18. századi Oroszországban uralkodó cárnő, az orosz történelem leghosszabb ideig trónon lévő uralkodójának az életét. Ő volt az a modern nő, aki nagyhatalommá tette Oroszországot.

Iris – egy csodálatos női elme

Miután megnéztem a filmet, rögtön meg is rendeltem az írónő egyik, magyarul megjelent könyvét, az első és legkiválóbb regényét, ami a A háló alatt címet viseli. Ez a film Iris Murdoch életét mutatja be, írói pályájának kezdetét párhuzamosan az élete vége felé egyre inkább eluralkodó Alzheimer-kór megjelenésétől 1999-ben bekövetkezett haláláig. Nemcsak az írónő naggyá válását, hanem férje végtelen, végsőkig kitartó szerelmét is érzékletesen bemutatja. 

Million Dollar Baby

A lányok és a box? Egy edző, aki közli nem edz nőket, és a nála jelentkező Maggie egyébként is túl öreg már. A sors úgy alakítja, hogy mégis elkezdi edzeni a lányt, ez a közös munka nagyon inspirálóan hat mindkettőjükre. A közös küzdőszellem olyanná kovácsolja őket, mint egy család. Csak azt nem tudják, hogy hamarosan egy olyan harccal kell szembesülniük, amelyhez több lélekre és bátorságra lesz szükség, mint eddig bármihez.

Vezércsel

A mindössze hét részes Netflix minisorozat egy csodálatosan tehetséges sakkozóról szól, aki lány. A sorozat az 1950-es években játszódik, a főszereplő egy árvaházban élő kislány, akinek a sakkal elért sikerek mellett rejtélyes függőségével is meg kell küzdenie.

https://youtu.be/CDrieqwSdgI

Thelma és Louise

A Thelma és Louise igazi klasszikus ma már. A film 1991-es és Ridley Scott rendezte, a főszerepben pedig Susan Sarandon, Harvey Keitel és Geena Davis látható. Míg Louise egy talpraesett pincérnő, addig barátnője Thelma egy elkeseredett háziasszony. Elhatározzák, kirúgnak a hámból, elutaznak a hétvégére. Egy bárban megismert férfi megerőszakolja Thelmát, Louise pedig agyonlövi a férfit. Ezután folyton menekülniük kell.

Kilenc hónap

Mészáros Márta 76-os filmje egy olyan nő történetét mutatja be, aki betanított munkásként dolgozik, de mellett agrármérnöknek tanul levelezőn. Főnöke beleszeret és megkéri a kezét, Juli titkolja, hogy van egy házasságon kívül született gyermeke. Bár szerelem kezdődik, a nőt mégis zavarja a férfi macsó életszemlélete, és annak ellenére nem megy hozzá, hogy tőle is teherbe esik. Inkább második gyermeke megszületése után is az önálló élet mellett dönt.

A szüfrazsett

Ez a film annak ellenére kitűnő történelemóra anyag, hogy a 20. század eleji szüfrazsett mozgalomnak csak az egyik, igen radikális, Emmeline Pankhurst vezetett irányát mutatja be. Az 1912-ben játszódó film főszereplője a mosodában gürcölő Maud Watts, aki egy nap munkából hazafelé a szüfrazsettek tüntetésébe botlik. Vonakodva, de végül csatlakozik a mozgalomhoz, ami próbára is teszi őt, például tanuskodnia kell a parlamentben. A film alaposan mutatja be azt, hogyan harcoltak a nők a 20. század elején annak érdekében, hogy legyen szavazati joguk, és egyenlő bérezést kapjanak a férfiakkal.

10 dolog, amit utálok benned

Eredetileg nem szerepelt az összegyűjtött filmek listáján, de miután az elmúlt hetekben az HBOgo-nak köszönhetően többször is újranézhettem tinikorom egyik imádott kultfilmjét, rájöttem, itt a helye. Persze a love story banális, és tele van klisékkel meg sztereotípiákkal, de közben a Julia Stiles által megformált Kat irtó nagy hatással volt rám. Egy erős, másképp gondolkodó nő, aki nem fél ennek hangot adni: miért nem olvassák női írók műveit, miért tárgyiasítják a gimiben a lányokat… Azt hiszem itt találkoztam először a feminizmussal. Nézzétek meg, nézzétek újra!

Vasakaratú angyalok

A 2004-ben Hilary Swank főszereplésével készült film az amerikai történelem két nagy nőalakját mutatja be: Alice Paul és Lucy Burns a nők jogaiért küzdenek. Nem is akár hogyan, megalakítják a Nemzeti Nőpártot és egy törvényjavaslatot szeretnének a kongresszus elé terjeszteni. Megmozdulást szerveznek Wilson elnök beiktatására, de több aktivistát letartózt a rendőrség.

Radioaktív

Azt hiszem, ha a tudományos élet nagy nőalakjait kell sorolni, akkor Marie Curie nevét mindenki elsők között mondja. Marie Curie elsőként kapott kétszer is Nobel-díjat két külön területen:  fizika, majd  kémia területén. Az ő életét mutatja be ez a brit életrajzi dráma. 

Miss Potter

Melyik anyuka ne ismerné Beatrix Potter angol írót, illusztrátort, természettudóst és természetvédőt, aki saját kezűleg illusztrált könyvei révén lett híres. Az olyan meséi, mint amilyen a Nyúl Péter is a vidéki brit tájra kalauzolnak el. Az írónő életéről készült a Miss Potter címet viselő mozi. A Renée Zellweger által megformált írónő nem szeretné a 20. század eleji fiatal lányok számára egyetlen járható utat követni, azaz férjhez menni. Minden kérőt elutasít, majd megismerkedik,Norman Warne-nal, és szenvedélyes szerelembe esnek. A negatív vélemények ellenére kiadják könyveit.