Hogyan tisztítsuk a táskákat?

Klaudia fordult hozzánk e-mailben a minap azzal a kérdéssel, hogy hogyan szedjen ki egy makacs foltot a hátizsákjából, egyáltalán hogyan tisztíthatóak a táskák? Ebben a posztban összefoglaljuk, hátha másoknak is nagy segítség lesz!

taska_mosas_960

Mit mond a vásárlói tájékoztató?

A táskához járó „vásárlói tájékoztatón” a kis ábrák elárulják, hogy a táskákat 30 fokon gépben is lehet mosni, de vasalni, fehéríteni, szárítógépbe tenni tilos. Az anyagokat felhasználás, tehát varrás előtt forró vízben avatom, így a 30 fokos mosás nem tesz bennük kárt. (Az avatás áztatást jelent, így a végben vásárolt anyag picit összemegy, kienegdi a felesleges festéket, a kész termék mérete már fix lesz, nem megy a mosással össze.) Nemcsak a vásznak, de a vízlepergetős, impregnált textilek is teljesen nyugodtan moshatóak 30 fokon gépben.

Makacs foltok?

A mai menő mosószerek a legtöbb folttal elbánnak, de ha mégsem, nyugodtan használjunk folttisztítót, szappant folyadékot. Én az öko mosás híve vagyok, több éve saját készítésű mosószerrel vagy éppen mosótojással mosok (mosószer recept itt). A makacs foltokra én a marhaepe szappant hívom segítségül, ezzel dörzsölöm be mosás előtt a foltot. A marhaepe szappant megtaláljátok a pelenkaland.hu kínálatában. A biztosabb hatásért hagyhatjuk állni is rajta néhány órát. A mosógép adagolójában pedig a biztonság kedvéért teszek nátrium-perkarbonátot, azaz oxigénes folteltávolítót is. Utóbbit például a zoldbolt.hu-ról tudjátok megrendelni.