Könyvajánló: Fotózni jó! – fotós foglalkoztató könyv gyerekeknek

A körülöttem lévő sok-sok kreatív nő közül többen is könyvvel rukkolt elő így karácsony előtt, ezért olvashattok most megint könyvajánlót a blogon. Emellett pedig tudom, szülőként sokszor mekkora fejtörés, mivel is lepjük meg a gyerekünket karácsonykor, ami értelmes és hasznos, nem pedig egy újabb h…lye kütyü, ami két nap múlva úgyis a szoba poros sarkába kerül. Remélem, örültök ennek a cikknek, hiszen Boncsér Orsolya Fotózni jó! című könyve kitűnő ajándék minden fotózni vágyó gyereknek!

Egy nap alatt 2 milliárd képet töltünk fel az internetre. Fotózunk a földön, a víz alatt, a levegőben. Képek készülnek kiscicákról és mikroszkopikus élőlényekről. Nem csupán azért, mert fotózni jó, hanem mert manapság már rendkívül egyszerű is, mondhatni: gyerekjáték.”

fotozni_jo_1-1500

Most, amikor belekezdtem ebben a posztba, elgondolkoztam, honnan is ismerem Orsit. Mint a fotózás iránt érdeklődő alkotó régóta követem Orsi dokumentarista családfotóit, aztán úgy adódott, hogy jó pár éve egy jelmezes projektjének keretében lencsevégre kapta a gyerekeimet. Azt hiszem élőben ekkor találkoztunk először. Orsit munkamódszere, a gyerekek iránti türelme, az egyes helyzetekbe való beleélő képessége teszi nagyszerű családfotóssá. Ezért sem volt számomra kérdés, hogy a 8-14 éveseknek szánt, fotózásra inspiráló kötete szuper lesz!

Az alkotás szerepe vitathatatlanul fontos a gyermekkorban: segít az érzelmek kifejezésében, szabályozásában, az események feldolgozásában. Az alkotás “nyelve” azonban változik: a papír és ceruza mellett digitális eszközök kerülnek a gyerekek kezébe. Miért ne használhatnánk ezeket az eszközöket alkotásra? Miért ne tekinthetnénk a fotográfiára is az önkifejezés és az alkotás egyik módjaként már gyermekkorban is? „ – vallja Orsi.

Mi igazi fotózós család vagyunk, viccesen a férjem szokta mondogatni: „Amiről nincs fotó, az szerinted meg sem történt!” A fotózás mint alkotás mindig is központi szerepet töltött be az életemben, éppen ezért nem meglepő, hogy Bálint, a ma már 9,5 éves fiam az első digitális gépét háromévesen kapta. Egy irtó cuki kocka Polaroid márkájú gép volt, most a könyv fotózásához meg akartam keresni az azóta tönkrement gépet, de nem találtam – gyanítom a kis feltalálóm szétszedte… Így a képen egy pici, digitális akciókamerát láthattok, amit pár éve kaptak a gyerekeim. Ma már persze ezt sem használják, a nagyfiam inkább a telefonjával fotóz és videóz le mindent, ami érdekli, hiszen az van kéznél. Azt figyeltem meg, hogy az érdeklődés megvan, de sokszor kell neki az irányítás, az inspiráció, éppen ezért öröltem meg Orsi könyvének.

A könyvben több mint 40 inspirációs feladat kapott helyet, amikkel a fotózás iránt érdeklődő gyerekek játszva elsajátíthatják a fotózás alapjait, a komponálást és a modellkezelést. A fotózni jó egy modern foglalkoztató könyv! A kötetben az a legjobb, hogy nem kell hozzá hiper-szuper fényképezőgép, mert akár egy régebbi telefonnal is megvalósítható az ötletek. A megvalósított ötleteket aztán a gyerekek meg is oszthatják a szerzővel, ehhez nem kell mást tennük, mint a közösségi média felületeken használni a #fotoznijo_club hasthaget vagy egyszerűen elküldeni a fotót e-mailben! „Jó fotózást, szép fényeket és vidám, közös alkotást kívánunk!” olvasható a könyv weboldalán, ahonnan meg is rendelhetitek!