Szövött kendőből készül a 2019-es tavasz-nyári kollekció!

A 2019-es tavasz-nyári kollekcióban két régóta fennálló igény találkozik. Az egyik, hogy hosszú ideje kéritek, készüljenek szövött kendő anyagból is övtáskák. Szeretik a hordozós anyukák ezeket a kimunkált, egyedi alapanyagokat. A másik igény pedig bennem, mint tervezőben él egy ideje: szerettem volna újrahasznosított anyagból táskákat. Nos, ez a két dolog ötvöződik az idei első gyűjteményben, használt hordozókendőkből készültek övtáskák. A kollekció először offline, a Mom&Beauty x LSB pop-up vásáron debütál majd március 25-én hétfőn.

DSC_6503

Limitált darabok

Ezek a táskák tényleg nagyon limitált darabszámban készültek, hiszen az alapanyagok ebben az esetben valóban nagyon korlátozottak. Olyan márkák kendőiből válogattam, mint a Little Frog, a Yaro és az Ellevill.

Szennyező divatipar

Elcsépelt, és sokat ismételt adatok következnek, de nem árt a fogyasztókat ezzel újra és újra szembesíteni. A divatipar az olajipar és a mezőgazdaság után a harmadik legszennyezőbb iparág, a gyárakból körülbelül 80 milliárd ruházati termék kerül ki egy-egy évben. De egy jól érzékeltető és sokkoló szám továbbá, hogy a ruházati termékek vásárlása minden évben 1,5 tonna káros széndioxid kibocsátást eredményez, amit 6.000 gépkocsi produkál. A divatipar esetében pedig ráadásul igazából szemét keletkezik…. Nagyon sok ruha, alapanyag kering már a világban, érdemes ezekre is gondolnia egy tervezőnek, ezeket újragondolni, újrahasznosítani.

Miért válaszd a hazait?

A hazai márkákat támogatni, tőlük vásárolni már hatalmas lépést jelent a divatipar szennyezését tekintve. Miért?

A termékek helyben készülnek, hazai munkavállalóknak adnak munkát, sőt sok beszállító is magyar. Mi például itthon gyártatjuk az egyedi, logózott műanyag csatjainkat, és a jövőben szeretnénk hazai hevederre cserélni a mostani importot is.

Az sem elhanyagolható, hogy az itthon készült termékek által megtett út, így a szállításból, logisztikából eredő terhelés is kisebb.

Ezek a márkák a minőségre törekszenek, nem a tömeggyártásra. Mivel itthon készülnek, az olcsó kínai munkaerővel szemben a termékeik picit drágábbak, de hosszabb élettartamra is tervezik őket, így ezzel is kitolva az életciklusukat, csökkentve a terhelést.

Lilla Sellei Bags és a fenntarthatóság

Nem szeretném zöldre festeni a márkát, de mindenképpen van néhány olyan elem, amelyet tudatosan, a környezeti terhelés csökkentése miatt építettünk be, és amiért ha a mi termékünket választod sokkal többet teszel a fenntartható divatért, mintha az olcsóbb és silányabb fast fashionra voksolsz.

A táskák szabásmintáit úgy alkottam meg, hogy a lehető legkisebb legyen az anyagmaradék. Ezeket a maradékokat pedig felhasználjuk: ezekből készülnek a neszeszerek, a még kisebbekből pedig a mobiltokok.

A termékek kis szériásak, nincs raktárkészlet halmozás, mindig annyi készül, amekkora a fogyasztói igény. Funkciójukban úgy terveztem meg őket, hogy számos élethelyzetben használhatóak, hordhatóak legyenek, így több darabot is helyettesíthet egy modell.

A minőség nálunk a praktikum mellett a legfontosabb, mégis adódhatnak használatból vagy éppen gyártásból adódó hibák, mint minden terméknél, amelyet emberek kézzel készítenek. Nálunk a garancián túli javítás sem kérdés, számos esetben javítottunk táskát, aminek a csatját a kutya rágta szét vagy éppen a csomagtartó lett rácsapva. A törött csattal nem volt már használható, de a csatt kicserélése után a táska hibátlan volt újra. Ezeket ingyen biztosítjuk a vásárlóinknak.

Az alapanyagokat újonnan szerezzük be, így szabás előtt áztatni és vasalni kell őket, hiszen a víz hatására minimálisan összemegy az anyag. A mosás, azaz az áztatás jár az esetünkben a legnagyobb terheléssel. Ezzel szemben hatalmas előnye van a 2019-es tavasz-nyári kollekció esetében a használt szövött kendőknek: ezeket nem kell áztatni, hiszen már használták, mosták őket, összezsugordtak. Elég egy gyors mosási program is nekik a felhasználás előtt. Ezzel máris csökkent a környezeti terhelés a teljes egészében új alapanyagokból készült táskákhoz képest.

Miért pont hordozókendő?

Sok hordozókendő miután kiszolgált, megnőttek a gyerekek feleslegessé válik, a használtpiacon lel új gazdára. Sok hordozós kort maga mögött hagyó anyuka mindig is örömmel emlékszik vissza ezekre az időkre, és szeretné, ha a szövött kendő anyagok táskák vagy más kiegészítők formájában ezután is a mindennapi életének részei lennének. A szövött kendőkre pedig igaz, hogy minőségi alapanyagok színes, gyönyörű mintákkal.