10 mesekönyv, hogy 21. századi csajt és pasit nevelj!

A mindennapi mese fontosságát nem kell hangsúlyoznom, megteszik, megtették azt már helyettem szakavatottabb emberek. Az is köztudott, hogy nem mindegy mit mesélünk, hogyan érzékenyítünk, milyen gondolkodásmódot adunk át. Én éppen ezért gyűjtöttem be rengeteg, erős és inspiráló nőkről vagy éppen a feminizmus történetéről szóló mesekönyvet. Utóbbi például azért fontos, hogy a lányom és a fiam egyaránt tudja, azok a jogok, amelyekkel ma a nők rendelkeznek, sajnos nem mindig volt adott, és sajnos még most sincs egyenrangúság. De van kifejezetten fiúkat vagy éppen a tini korosztályt inspiráló kötetünk is. Ezek a különleges nőkről és férfiakról szóló kötetek már gyerekként elültetik mindkét nem képviselőjében, hogy bárkiből lehet bármi, és ezt nem a neme, hanem a kvalitásai és a kitartása határozza meg. A 2021-es tavasz-nyári CSAJOK kollekció kapcsán ilyen könyvekből hoztam nektek egy gyűjteményt.

mesekonyvek_2_1500
fotó: Séllei Lilla

Nagyszerű nők – A feminizmus rövid története

A könyvtárunk legújabb darabja a témában, így nem meglepő, hogy nekem éppen ez az aktuális kedvencem. A fekete-piros-kék és fehér színekkel operáló, képregényes formájú könyv a női jogokért vívott harcot veszi végig az 1800-as évektől napjainkig. A kislányom nagyon szereti, mindig megdöbbenti, hogy a mai jogok nem mindig voltak adottak, és hogy mennyi erős és elszánt nő tett az évszázadok során a változásért, sokszor az életük kockáztatásával.

Esti mesék lázadó lányoknak 1-2.

A Móra kiadó gondozásában megjelent két részes sorozatban 100-100 olyan nőt ismerhetünk meg,  akik mertek korukban merésznek, lázadónak számító élet utat bejárni, mint például Amelia Earhart pilóta, Sky Brown gördeszka versenyző vagy Vivian Maier fotográfus. Ráadásul a kötet illusztrációt a világ különböző pontján élő női grafikusok készítették.

Stories for Boys Who Dare to be Different 

Sajons magyar fordítása még nem elérhető, de az előzőleg bemutatott lányokról szóló könyv fiú párja. Olyan férfiak történeteivel van tele, akik sikerességében koruk nem hitt, vagy éppen különcnek tartotta őket. Roald Amundsen kalandaitól, Ralph Lauren divattervezőn át Jamie Oliver sztárszakács sokakról olvashatunk egy-egy rövid történetet.

Magyar mesék lázadó lányoknak

A 25 magyar nő életét bemutató könyv az első hazai adaptációja. A Móra kiadónál az előrendelők neve pedig bekerült a kötet végére, így örök emlék marad a kislányomnak, akinek szintén ott látható a névsorban a neve. A kötetben olyan nők életéről olvashatunk, mint a az 56-ban jótékonysági albumot készítő, akkor már emigrációban élő fotós, Ata Kandó, vagy a sakkozás mesterének, Polgár Juditnak a  történetét, vagy az író és pszichológus Polcz Alaine. 

mesekonyvek_3_1500
fotó: Séllei Lilla

50 elszánt magyar nő

A szintén hazai különleges nőket gyűjtő könyv 2018-ban jelent meg a Bookline-nál. Már az első oldal szövege nagyon inspiráló, amiben a szerzők a gyerekeiknek ajánlják a művet: “Lucának, Bíborkának, Borsikának és Bendének – hogy soha senki ne bizonytalaníthasson el benneteket!” Szent Erzsébettől Hugonnai Vilmán át Pásztory Dóráig tekinthetjük át a magyar történelem különleges nőalakjait. 

Women in Science

A gyűjteményünkben ez a másik angol nyelvű könyv, amit Hollandiában vásároltunk egy tudományos múzeum shopjában. Kis angoltudással, némi tudományos szavak szótárazásával könnyűszerrel elmesélhetőek ezek az egyoldalas történetek is. Olyan nőkről olvashatunk benne, mint Ada Lovelace, aki metamatikus és író volt, vagy például a wifi technológiai alapjait lefektető, színésznőként is tevékenykedő Hedy Lamarr. 

A lány, aki csillagász lett
A lány, aki orvos akart lenni

Kertész Edina mindkét könyvét szívesen olvassuk, az egyik pont azért nincs a képen, mert az éjjeliszekrényen felejtettük a fotózás előtt, azt olvastuk éppen előző este. Hugonnai Vilma életét és Balázs Júlia első magyar csillagásznő életét ismerhetjük meg a két könyvből.

Fiatalok, merészek, lenyűgözőek

A 25 világot megrengető fiatal története ihletforrás lehet bármelyik kis és nagyobb kamasznak. A könyv lázadó rappert, klíma aktivistát és gyermekjogi harcost is bemutat. “Légy merész, mint…” minden történet így keződik a könyvben.