Filmek, amik az érzelmekre hatnak

Ismerjétek meg a 2020/2021-es őszi-téli kollekciónk moodfilmjét jegyző, kreatív szakembert, Egyed Zsófiát, ebben az anyagukban vele beszélgettünk. Biztos vagyok benne, hogy nem ez volt az utolsó alkalom, hogy Zsófi és a Lilla Sellei Bags együtt dolgozott.

egyed_zsofia_1500
Egyed Zsófia /// fotó: Fellner Felícia

Hogyan lett a videózás az életed része?
A filmezés gyakorlatilag teljesen véletlenül talált rám. Az egyetemi felvételi előtt már tudtam, hogy valamilyen művészeti irányba szeretnék elindulni, de maga a filmkészítés, az operatőri munka egyáltalán nem volt a terveim között.  Viszont ügyesen rajzoltam, így felvételiztem a Mome Animációkészítő szakára. Természetesen nem vettek fel, de ez mellett még megjelöltem a Kaposvári Egyetem Tervezőgrafikus és Mozgóképkultúra szakát. Mivel ezek közül már mind a kettőre felvételt nyertem, választhattam, hogy melyik irányba szeretnék elindulni. Valamiért a Mozgóképkultúra és Médiaismeretre esett a választás, ne kérdezzétek miért. Ott kezdődött minden.

Hogyan dolgoztok együtt Lacival? És hogyan indult a közös munka?
Laci teljesen véletlenül sodródott hozzám, a párommal együtt fociztak még iskolás korukban. Aztán évek elteltével megkeresett, hogy látja mivel foglalkozom, és nagyon szívesen csatlakozna hozzám. Én ennek nagyon örültem, mert akkor nem volt drónom, és tudtam, hogy a drónfelvételekkel nem csak minőségibb, de színesebb anyagokat is készíthetünk az ügyfeleinknek. Szép lassan el is indult a közös munka, ma már a harmadik szezonunkat forgatjuk végig együtt.  Laci a levegőben dolgozik, én pedig a „földi” felvételekért felelek. Ezeket kombinálva készítem el a filmjeinket, a saját elképzelésem alapján.   

Mi a kedvenc témád? Vannak olyan videók, amik a szíved csücskei?
A fő profilunk, és természetesen a szívem csücskei az esküvők. Imádom megörökíteni a boldog pillanatokat a saját szemem által. De ezek mellett nagyon szívesen készítek bármit, például a mood filmektől kezdve a gasztro filmekig.

Hogyan hatott nálatok a járványhelyzet?
Sajnos elég rosszul éltük meg. Az esküvői szezonunk nagyját hála istennek annyira nem érintette, viszont több rendezvényes megbízásunk volt tavasszal, amit lemondtak a vírus miatt. Két hónapot töltöttünk itthon, mindenféle munka nélkül. Június közepén kezdtünk el újra esküvőzni, ami felért a legnagyobb boldogsággal. 

Hogyan jellemeznéd a filmjeid stílusát? Mennyire fontos a beazonosítható stílus ebben a szakmában?
A filmjeim inkább az érzelmekre hatnak, és megpróbálok mindent a hangulatra alapozni. Ez nem okoz nehézséget, mivel én is egy érző lélek vagyok. Ezek mellett hagyom, hogy az események maguktól menjenek, nem szeretek rendezni. Inkább megbújok a háttérben, és onnan figyelem a történéseket.
Úgy gondolom, hogy fontos a stílus, amit képvisel az ember ebben a szakmában, és hova helyezi el magát. Így a párok is könnyebben megtalálják azt a filmest, akinek a filmjei, a képi világa a leginkább közel áll hozzájuk.

Ha jól tudom, Keszthelyen éltek. Mennyit utaztok egy szezonban? Vállaltok az ország bármely pontján munkát?
Igen, Keszthely a bázis. Eddig főleg a Balatonnál dolgoztunk, de mostanában egyre többet utazunk távolabbi helyszínekre, de ezt egy cseppet sem bánjuk. Mindig jó új helyszíneket megismerni, ez egyfajta plusz löketet ad. Így ha olyan megkeresés van, hogy az ország másik felébe kell elutaznunk, állunk elébe!