Itt a LSB x Borarti kollaboráció!

Vannak olyan kreatívok, akinek a munkásságát régóta messziről csodálom. Ilyen Kollár Borbála, a Borarti alkotója is. Bori stílusa munkáin és könyvein keresztül régóta rabul ejt, így hatalmas öröm és megtiszteltetés volt, amikor a bogaras övtáskámat kipróbálva kollaboráció ötletével rukkolt elő. A most, Budapesten megnyílt a Borarti Art Studio és Élménytér tökéletes apropó volt egy közös kollekció elkészítésére. Hónapokon keresztül dolgoztunk azon, hogy a Borarti jellegzetes tölgy mintája a megfelelő színekkel és körítésben kerüljön a már jól megszokott Lilla Sellei Bags modellekre. Készültek övtáskák, variálható táskák, közepes és óriás hátizsákok, notesztokok és tolltartóként is használható neszeszerek. Ennek apropóján készítettem insterjút Kollár Borbálával, fogadjátok szeretettel!

lsbxborarti_1_2500
fotó: Zergi Borit ( Borcsaphoto)

Mióta létezik a Borarti?
A Borarti kislányom, Boróka születésekor született meg, az ő keze nyoma a logó is, ami azt jelenti, hogy 12 éve, a blog 1o éve indult el.

Mi hívta életre?
Ruhatervezőnek készültem, tanulmányaimat a Budapesti Divatiskolában végeztem a Dekoratőr Iskola elvégzése után. Dolgoztam a ruhaiparban, de idővel rádöbbentem, hogy az én utam máshova vezet. Fiatalon lettem édesanya, így korán szembesültem a gyerekek által megélt értékekkel, és innentől kezdve a munkámban is ez motivált. Ez lett a Borarti. A Borarti, amivel nem kisebb feladatot tűztem ki magam elé célul, minthogy közelebb vigyem az emberekhez a természetet és az alkotást, megszerettessem velük és az életük részévé tegyem.

Gyerekkorodban is ilyen fontos szerepet játszott az alkotás?
Kicsi korom óta rajzolok, alkotok, nekem ez annyira volt természetes már akkor is, mint, hogy a természethez is szorosan kapcsolódjak. Gyerekkorom szabad idejének nagy részét a természetben töltöttem: barangoltam az erdőben, gyűjtögettem, felfedeztem; kíváncsi voltam mindenre, ami körülvett.

Ez a gyermeki kíváncsiság hajt előre a mai napig. Ez a belső erő visz ki a természetbe nap mint nap, ahol önmagamra találok, ahol kitisztul az elmém, megnyugszik a lelkem. Az erdő csöndje és neszei, a madarak csicsergése számomra a legszebb zene, a falevelek formái a design csúcsa, a naplemente színei pedig a legcsodásabb árnyalatok, amelyeket valaha is láttam. Ezek az impulzusok mozgatják az alkotói fantáziámat, ezekből születnek az alkotásaim, a tárgyaim.

Az alkotás mely részét szereted igazán?
Az alkotás minden részét szeretem, a gyötrődéstől a befejezésig, ez olyan, mint a mikor egy gyermek is megfogan, majd fejlődik, megszületik, felcseperedik, minden időszak gyönyörű és egyben nehéz is. Az alkotás pont ilyen.  Ez a fajta folytonos változás, fejlődés motivál. Izgalmas minden pillanata.

lsbxborarti_4_2500
fotó: Zergi Borit ( Borcsaphoto)

Melyik technika áll leginkább közel a szívedhez?
Olyan alkotó vagyok, akinek nem sikerült egyetlen alapanyag, technológia mellett sem elköteleznie magát, hanem a folyton változó ötleteimet valósítom meg és ehhez keresem azt az alapanyagot, azt a technikát, ami a legjobban kifejezi a gondolataimat. Használok természetes anyagokat, agyagot, fát, fémet, gyapjút, lent, kendert, de újrahasznosított alapanyagokat is, így a műanyag is belekerül az alkotásaimba.

Az alkotói folyamat az én utam, amin gyerekkorom óta zarándokolok, és a kíváncsiságom az, amely visz előre ezen a végtelen úton. Minden megálló, minden állomás egy-egy alkotás megszületése. 

Az új hellyel a Borarti is megújul. Mesélnél a költözésről, az okokról és a megújulásról?
Ebben az évben mérföldkőhöz ért a márka, hiszen új társam lett, Benke Anita, akivel elindítottuk a Borarti márka első kollekcióját. Megújult design, webshop indult, és a budaörsi helyszíneket egy budapestire váltottuk, hogy még több emberhez eljussunk, illetve még több ember jusson el hozzánk. Olyan teret találtunk, ami nagyon inspiráló számunkra is, így öröm a munka minden pillanata. Gyakorlatilag második otthonunk lett pillanatok alatt.

A gyerekeid már viszonylag nagyok. Hogyan változik meg az anyaság az idővel? Miben más most, mint 5-8 évvel ezelőtt?
Ez egy furcsa helyzet nekem is, hiszen a gyerekeim egyre önállóbbak, így az én időm is nőtt, amit a harmadik gyerekemmel a Borartival tölthetek. Nehéz az elengedés, de tudom, hogy ez az az út, amin nekik most kiskamaszként menniük kell és nekem a stabil hátteret kell biztosítanom. Most már sokszor én kérek tanácsot tőlük, mert sokkal jobban értenek bizonyos dolgokhoz, mint én és ezt borzasztóan jó látni és megélni anyaként. Sokszor segítenek nekem, ha kell és erre nagyon büszke vagyok, hiszen nem volt hiába a kiskorban beléjük fektetett energiám.

Mesélsz kicsit a táska kollekcióról, miért vetetted fel az együttműködés ötletét?
Először is táskamániás vagyok, ezért régóta dédelgetett álmom volt egy táskakollekció. Másodszor pedig a bogaras táskád indította el bennem a vezérfonalat, mert amikor megkaptam tőled és használni kezdtem, akkor tudtam, hogy ez az, ami az új Borarti kollekció alap darabja lehet, hiszen a természetben járás, kirándulás tökéletes kiegészítője lehet. Rozner-Lender Andrea grafikus készítette nekünk az új designt és akkor eszembe jutott, hogy ezt a motívumrendszert textil mintaként is használhatnánk. Itt előbújt belőlem a ruhatervező és már kattogott is az agyam, te pedig a szaktudásoddal, tapasztalatoddal megalkottad őket. Így született meg ez a táska kollekció.

Nagyon örültem, hogy Bori készítette el a táskákról és rólunk a fotókat. Régóta nagy tisztelője vagyok a fotós munkájának. Hogyan jött a ti együttműködésetek? Mikor indult?
Zergi Borit ( Borcsaphoto)  az Instagramon keresztül ismertem meg és felkértük az Alkoss szabadon! ( BOOOK Kiadó) című könyvem fotózására. Azt hiszem az első pillanattól kezdve egy rugóra járt az agyunk és két hét közös munka során rengeteget nevettünk, jókat mókáztunk miközben megszületett a könyv képi anyaga. Minden pillanata és képe nekem annyira emlékezetes, hogy csak hálás tudok lenni neki érte. Azóta már többször is együtt fotóztunk az új termékek és stúdió kapcsán. Bori természethez való viszonyulása és képi megnyilatkozása szívemhez közel áll, biztosan a jövőben is lesz közös szál.

lsbxborarti_3_2500

lsbxborarti_6_2500

lsbxborarti_5_2500

lsbxborarti_2_2500
fotó: Zergi Borit ( Borcsaphoto)