Kabinméret? Melyik hátizsákot válaszd?

Az elmúlt időszakra szinte minden héten jött egy kérdés, melyik hátizsákunk is alkalmas repüléshez, melyik felel meg a kabinméretnek? A rövid válasz az, hogy mindegyik, a hosszabbat pedig ebben a posztban és ebben a videóban járjuk körbe.

Közepes? Óriás vagy EXTRA?

Többnyire ez a három méret az, ami szóba jöhet egy repülős utazáskor, ezzel kapcsolatban érkeznek a kérdések is. Mi mindhárom méretű táskával repültünk már, és soha egyik hátizsákba sem kötött be a légitársaság. Ha szigorúan nézzük, ugyan minden táska kilóg pár centivel a légitársaságok által megadott keretből, de mivel táskáink puhák és alakíthatóak, amennyiben nem tömitek őket pukkadásig. Az extra hátizsákból a kulacs pedig ideiglenesen oldalról betehető a belső rekeszbe is, így nem növeli a táska szélességét. Így biztosan beférnek a keretbe, felszállás után pedig az ülés alá – tapasztalatom szerint ez a legfontosabb kritérium, amit a légitársaságok néznek.

De mit mond a kérdésről egy olyan szakértő, mint Schmidt Orsi, aki rendszeresen keresi egy totyogóval és a férjével a repülős kalandokat? „Mi az elmúlt években igazi hátizsákos utazók lettünk a most 1,5 éves kislányunkkal, ötször repültünk így 4-6 napos utakra. Egy EEXTRA és egy óriás amibe pakolunk mindig, és sosem volt probléma vele, hogy elvileg 1-2 centivel mérethatáron túl vannak. Én mindig telepakolom őket, de ha esetleg le kéne méretni, akkor kikapok egy pulcsit belőle és máris bőven bele tudom tenni a reptéri ellenőrző kalitkába, hiszen ahogy te is mondtad, a táskák puhák. Én egyébként az iratoknak, 1-2 kisebb gyerekjátéknak viszek egy rollos övtáskát is, hogy ezek mindig kéznél legyenek (mindig úgy pakolok, hogyha szólnának érte, akkor be tudjam rakni az összes cuccot egy táskán belülre) de ezért sem szóltak sosem. Nálunk amúgy az EXTRA a kedvenc, mert a külső kulacstartóban mindig elfér az innivaló, bent pedig pont egy napnyi városnézéshez szükséges motyó.”

Akik olyanok, mint én és fotósfelszerelést, laptopot és vagy tabletet is visznek az útra, azoknak én is az EXTRA hátizsákot ajánlom, hiszen ebbe a méretbe az elektronikai kütyük mellett beférnek még a személyes tárgyak is. Nálunk praktikus okokból a férjem mindig egy óriás hátizsákkal utazik, ami odafele többnyire szinte üres, de így visszafele a bőröndből átkerülhet pár ruha és holmi, hogy a feladott poggyászban legyen hely a szuveníreknek, szerzeményeknek.