Selon Sophie: A mozgás szerelmeseitől, a mozgás szerelmeseinek

Nebojsza Zsófiával a Selon Sophie márka alapítójával beszélgettünk. A márkanév magyarul annyit tesz: Zsófi szerint, és valóban a ruhák minden eleme magán hordozza Zsófi lényét, stílusát. Nem véletlenül választottuk a 2022/2023-as őszi-téli SPORT kollekciós táskáink mellé Zsófi sportruháit, hiszen a szuper rucik mellett főbb üzenetükkel is teljes mértékben tudunk azonosulni: #everybodyisyogabody

selon_sophie_1_1500


Hogyan jött a jóga az életedbe? Mióta jógázol?

17 évesen találkoztam először a jógával, de nem volt szerelem első gyakorlásra. Kerestem a számomra legmegfelelőbb stílust, számtalan órát kipróbáltam és volt idő, amikor pihentettem a jógagyakorlást. Egyszerűen nem lehet és nem is kell erőltetni. Akkor találtam rá újból, amikor a legnagyobb szükségem volt rá, januárban lesz 4 éve. Azóta nem telik el nap, hogy ne állnék rá a matracomra legyen az egy 15 perces átmozgatás vagy egy 1,5 órás gyakorlás.

Nem véletlenül választottuk a kampányképeinkhez a Selon Sophie ruhákat, de mesélnél arról, miben másak, mitől ennyire szuperek az általad tervezett ruhák?
Igazán kedves tőletek és köszönjük, hogy ránk esett a választásotok! Amikor elmerültem a jógázásban és az oktatásban, egyre többször futottam bele abba, hogy nem jó minőségű, szabású ruhákban gyakorolnak a tanítványaim, figyeltem a visszajelzéseiket, a saját tapasztalataimat is feljegyeztem és azt éreztem, hogy ezt biztosan lehet másként, talán jobban is csinálni. 

Egyszerű, letisztult, „jóga kompatibilis” darabokat képzeltem el, melyek a legjobb minőségű anyagból készülnek. Ebben nem akartam semmi szín alatt kompromisszumot kötni, hogy őszinte legyen ezen múlt, hogy elindul-e a márka vagy sem. Hónapokig kerestem, kutattam a tökéletes anyag után, teszteltem, mostam, mindenféle hatásnak kitettem, hogy biztosan a legjobbat válasszam. 

A minőség és az egyedi, saját tervezésű darabok mellett nagyon fontos szempont volt számomra, hogy ne gyártsunk túl, hogy környezetbarát és újrahasznosított csomagolással működjünk és nem utolsó sorban élettel, lélekkel, jó kedvvel és közösség formáló erővel szerettem volna felruházni a Selon Sophie-t. A folyamatosan növekvő közösségünket és azt a szeretetet és lelkesedést elnézve, amit megállás nélkül kapunk, úgy hiszem jó úton haladunk.

Mi a legnehezebb, mi a legnagyobb kihívás tervezőként?
Azt hiszem a legnagyobb kihívás ezen a területen, hogy egyedi maradhasson minden darab. Épp ezért igyekszem nem követni más oldalakat és csak a visszajelzésekre és a saját elképzeléseimre támaszkodni a tervezési időszakban. Mindemellett a nyomás, hogy úgy érzem „időre” kell terveznem hiszen sosem lehet elég korán elkezdeni egy-egy kollekció tervezését. Na és persze az izgalom, egy-egy új termék bevezetésekor… ez mindig hatalmas rizikó, mert nem sosem lehetünk száz százalékig abban, hogy amit mi megálmodtunk az másnak is tetszeni fog. De ettől szép és lenyűgöző ez a munka.  

selon_sophie_2_1500

Hol tartasz jógaórákat? Hol találkozhatunk veled?
Oktatóként hogyan jellemeznéd magad? Jelenleg két helyszínen tartok órákat Budapesten, az I. és II. kerületben. Az I. kerületben a Czakó utcában minden szerdán 18:45-kor tartom a Selon Sophie Közösségi jógát, ami nem olyan rég ünnepelte az egy éves születésnapját. A teljesen kezdőtől egészen a haladó jógázókig bárki csatlakozhat hozzánk, egy jelképes 1000 Ft-os összeg befizetésével. 

Ezenkívül magánórákat tartok, mindkét helyszínen illetve igény esetén házhoz is szoktam menni. A magánórák során a figyelem mindig az adott személyen van, az ő igényeihez, kéréseihez igazítva van felépítve az óra, hogy a lehető legjobban tudjam segíteni a fejlődésben. 

Sokak szerint nem a legjobb „üzelti modell” de őszintén hiszek abban, hogy akinek rám van szüksége, velem „kell” elindulnia a jóga útján vagy tovább gyakorolni azt, akkor rám fog találni. Úgy gondolom, hogy egy arany középút vagyok a jógaoktatói világban. Kapaszkodom a tradícionális hatha tanításokba, szabályokba és ahogy képzem magam folyamatosan tovább, úgy viszek bele újdonságokat és ötvözöm más stílusokkal, szeretek különböző tematikájú órákat felépíteni, playlisteket összeállítani hozzájuk, de mindenekelőtt szem előtt tartva a legfontosabbat, hogy mindez a megnyugvás és az önmagunkhoz kapcsolódást, elcsendesedést ne akadályozza, hanem támogassa. 

Mindemellett nagyon könnyen rá tudok hangolódni a tanítványokra, megérzem mire van szükségük, egy-egy óra alkalmával és igyekszem ezáltal a legtöbbet adni nekik. 

Mi személyesen a Mat On The Moon jóga elvonulásán ismerkedtünk meg, de ősszel lesz az első Selon Sophie jógatábor, mesélnél erről?
Bizony! Eszterrel rövid idő alatt, nagyon őszinte és szoros kapcsolat alakult köztünk és azt hiszem tökéletes példái lehetünk annak, hogy bár hasonló a tevékenységi körünk mégis nagyon szépen működünk egymás mellett és egymást támogatva. Minden jógaoktatónak receptre írnám fel, hogy menjen más oktatók óráira, elvonulásaira, mert ott lehet igazán feltöltődni a folyamatos „adás” után.

Szeptember 23-25 között kerül megrendezésre az első Selon Sophie Jógatábor Tihanyban, melyet a folyamatosan növekvő közösségünk hívott életre. Fantasztikus érzés látni egy-egy 2-3 órás tematikus esemény keretein belül is azt, hogy milyen igény van az emberekben az egymással való kapcsolódásra, beszélgetésekre, új ismeretségek kialakítására. 

Úgy gondoltuk, hogy egy ilyen tábor keretein belül teremtünk még nagyobb teret minderre. A helyszín Tihany, ősszel. Felkészítjük a testünket és a lelkünket a változásra és az előttünk álló időszakra. Jógázunk a belső-tó partján és utána ott uzsonnázunk, sétálunk nagyokat az őszi természetben, élvezzük az utolsó napsugarakat és fantasztikus, tápláló, ősz köszöntő ételeket fogyasztunk majd Madarász Kinga (@madkinga) jóvoltából. 

Mi már nagyon izgatottak vagyunk és alig várjuk, hogy ott legyünk! Az utolsó helyek még nyitva állnak és lehet rád vár az egyik!