Anya sportol? Anya sportol!

SPORT! – hol hangsúlyosabb, hol kevésbé az az életünkben, és biztos van olyan, akinek egyenletesen végigkíséri a mindennapjait, de azt mindenképpen kijelenthetjük, hogy anyaként megváltozik a sporttal való viszonyunk. Nem, nem a szülés utáni regeneráló torna gondolok, hanem arra, hogy mennyire kell a sport, a mozgás, a kikapcsolódás ezen formája a mentális egészségünk megőrzéséhez (is). Remélem, Te #lillaselleibags rajongó most hevesen bólogatsz a monitor előtt, hiszen éppen ezért választottuk a 2022/2023-as őszi-téli kollekciónk hívószavának egyszerűen azt, hogy SPORT!

Tervezőként mindig abból merítek ihletet, abból lesz kollekció, ami éppen foglalkoztat, amivel éppen tele van a fejem. Lehet ez egy olyan gyönyörű hely, mint a szőlőhegy, aminek szépsége a tavalyi őszi-téli kollekciót inspirálta, de lehet egy olyan dolog is, amely az elmúlt években még hangsúlyosabbá vált elem az életemben. Ilyen a sport is. És az, hogy a sport fontosabb lett, annak is köszönhető, hogy anya vagyok (nem meglepő módon, az életben minden hat mindenre), így tökéletes téma egy (nem csak) anyáknak szóló táskamárkának.

Személyes történet

Remélem, nem veszitek zokon, ha megosztom a személyes történetemet a sporttal. Én voltam az a kislány, aki imádott táncolni, szeretett otthon balettozni és milliószor megnézte a Dirty Dancinget. De én voltam az a kislány is, aki a dzsesszbalett fellépéseken (mivel alacsony voltam) az első sorban 20 ütemmel a csoporttól lemaradva próbálta követni a koreográfiát… Irtó kevés sikerrel. Ennek ellenére (egyetlen esetet kivéve, amikor bénaságom miatt nem vehettem részt egy iskolai farsangi fellépésen), nagyon támogató oktatók és edzők vettek körül, sosem éreztették velem, hogy enyhén szólva nem vagyok tehetséges. Pedig egyáltalán nem voltam az, és ezt kilométernyi VHS-ek is bizonyítják. 

Aztán gimiben annyira lefoglalt a tanulás, és lett annyi önkritikám, hogy felhagytam a tánccal. Valamikor az ezredforduló utáni első évtizedben, a főiskola alatt találtam vissza az imádott aerobikhoz. Ráadásul egy szuper edző annyira inspirált és támogatott, hogy a diplomám mellé megszereztem az aerobik sportoktató okj végzettséget. Bár sosem dolgoztam ebben a szakmában, mert mire meglett a papírom, megkaptam életem első állásajánlatát, és online divatújságíró lettem. Ahogyan az a giminél is volt, az első munkahely is annyira lefoglalt, hogy nem volt se időm, se energiám a sportra, megint háttérbe szorult.

A sport az életembe a második gyerekem születése után tért vissza. Akkor kezdtem el stresszoldásnak itthon jógázni a Nike applikációjával. A jóga csodálatos, hiszen csak magammal viszem a szőnyegem, és bárhol tudok egy kicsit nyújtani, befelé figyelni, mintha csak felülnék egy varázsszőnyegre.

Ugyanakkor éreztem, a jóga mellett más mozgásra is szükségem van. Akkoriban már itthon dolgoztam, két gyerekkel, sokszor a négyfal közé zárva, tudtam, rendszeresen el kell mennem egyedül, kilépni a lakásból, hogy ne kattanjak meg teljesen, és jobb anyuka lehessek: erre is tökéletes volt a sport. 2017-ben látogattam el az első rúdtánc órára, és évekre ott ragadtam. Élveztem, hogy egyre erősebb vagyok, hogy a saját ütememben fejlődhetek, és közben egy ennyire nőies mozgásformát űzhetek. 

Aztán 2020 szeptemberében elkezdtünk a fiammal flatland BMX-ezni egyesületi keretek között, amit még inkább élveztem. Hamarosan saját biciklim lett, és már heti három edzésre jártam, volt hogy a fiam nélkül, nyáron pedig a szabadidőmben folyton gyakoroltam. Választanom kellett a rúdtánc és a BMX között, amihez részben a covid miatt ideiglenesen bezárt rudas terem is hozzájárult. Tavaly elindultam az első nemzetközi, női videós flatland versenyen, és az Országos Bajnokságon is. Azt szeretem a BMX-ben, hogy itt is az egyéni fejlődésen van a hangsúly – nagyon élvezem, annak ellenére, hogy látom 30 pluszosan mennyivel lassabban fejlődöm, mint a csapatból a tizenéves lányok. Ráadásul a flatland BMX előnye, hogy bárhol űzhetem, csak sima aszfalt kell hozzá. 

DSC_6439_1500
DSC_6328_1500

A kampányfotózás

A 2022/2023-as őszi-téli kampány modelleinek olyan anyukákat kértünk fel, akik, ha nem is hivatásszerűen kapcsolódnak a sporthoz, de komoly és szoros kötelék fűzi őket egy-egy ágához. Mészáros Emese állandó modellünk nemcsak a testi egészség miatt, hanem terápiás jelleggel is fut. Szinyei Anna, aki nem utolsósorban a fiam keresztanyja, az utóbbi időben minden futóversenyen, amin elindult, dobogós helyezést ért el vagy egyenesen nyert… Havi szinten eszméletlen számokat teljesít, mire én reggel felhörpintem a kávém, és ki tudom nyitni a csipás szemem, ő már letolt 10 kilométert. Sipos-Lenkey Annamária aki a kampányfotós csapat oszlopos tagja, sminkese, nem mellékesen a Táncművészetin végzett és jelenleg jógaoktató. Gáspár Annát gyógytornászként ismertem meg, de fizioterápiával, kismama tornával és Kinezio Tape terápiával is foglalkozik. Hetyei-Rába Zsófiával pedig évekig voltunk szomszédok, ő fitness edzőként tevékenykedik, legújabb szerelem mozgásformája a gymstick, amit a kampányképeken is látható. Minden modellünk hosszabban mesél a sport iránti szenvedélyéről egy videóinterjúban, amit az Instagamon nézhettek majd meg.

DSC_6744_1500
DSC_6705_1500

A kollekció

A minta alapját a már tőlünk megszokott absztrakt, színes formák, foltok és geometrikus elemek alkotják, de a hangsúly a fekete színű jógás női sziluetteken van. A terülőmintát ezúttal is úgy terveztük meg a férjemmel, Ungváry Róbert grafikussal, hogy szabás után ne legyen két egyforma táska, ezzel is még különlegesebbé téve a Lilla Sellei Bags darabokat. 

A minta minden kollekcióban újdonság, de ezúttal új fazonok is készültek, más formák pedig fejlesztésen mentek keresztül. Lett kifejezetten futásra tervezett övtáska, válltáska, amivel kulacsot vihetünk magunkkal egy túrázás vagy edzés során, és készítettünk vízhatlan zsákokat is, amelyekbe a nedves edzéscuccot vagy éppen a cipőt tehetjük. A jógamatrac táska kisebb változtatáson esett át: a pamut bélés helyett ezentúl egy vékony vízlepergetős béléssel készül. 

Stáb:
Hámori Zsófia – fotó
Engel Nóra – stylist
Sipos-Lenkey Annamária – smink
Tábori Kyra – haj
Mészáros Emese – modell
Hetyei-Rába Zsófia – modell
Szinyei Anna – modell
Gáspár Anna – modell
Sipos-Lenkey Annamária – modell
Selon Sophieruhák és jógamatrac

DSC_6773_1500
DSC_6727_1500
DSC_6726_1500
DSC_6687_1500
DSC_6660_1500
DSC_6635_1500
DSC_6554_1500
DSC_6538_1500
DSC_6532_1500
DSC_6482_1500
DSC_6415_1500
DSC_6358_1500
DSC_6355_1500
DSC_6338_1500
DSC_6333_1500
DSC_6320_1500