Softshell és vízlepregetős – mi a különbség?

Ez a poszt azért íródott, hogy válaszoljunk hosszabban egy újra és újra felmerülő vásárlói kérdésre. Softshell vagy vízlepergetős – melyiket válasszam? A softshell nem vízlepergetős? Melyik jobban víztaszító a softshell vagy a vízlepergetős néven futó anyag?

dudi_streetstyle_6_960
fekete softshellből készült hátizsák /// fotó: Séllei Lilla

Softshell

A softshell alapanyagát tekintve 100 % mikropolieszter. Ezzel az anyaggal nagyszámban találkozhattok sportboltok kabátokat kínáló osztályain. Nem véletlenül, hiszen a softshell egy olyan több rétegű, lélegző, technikai anyag, ami könnyű, melegen tart és taszítja a vizet. Az általunk használt softshellek vízellenállás: 10000 mm/H2O, míg nedvességellenállásuk: 3000g/m2/24h

A mintás softshell alapanyagokról még fontos tudni, hogy ezek mind egytől egyik általunk tervezett, teljesen egyeid minták.

A softshellek 30 fokon gépben moshatóak. Javasolni szoktuk a kímélő vagy kifejezetten sportruhákhoz ajánlott mosószerek használatát.

nejlonzacskohelyett_1_960
impregnált textilből készült vízhatlan zsák /// fotó: Séllei Lilla

Vízlepergetős anyagok

A másik népszerű anyag, amiből a táskáink készülnek a vízlepergetős vagy más néven impregnált textil. Ezek a többnyire mintás anyagok 70% pamutból és 30% poliészterből állnak, amire egy kétrétegű víztaszító bevonat kerül. Ezek vékonyabbak, mint a softshell, ezáltal a tartásuk sem annyira „merev”. Az impregnált anyagok is gépben 30 fokon nyugodtan kimoshatóak, de egyik nagy előnyük, hogy a szennyeződések nagy része (sár, ráömlött üdítő) egy nedves ronggyal könnyen letörölhető, nem hagynak foltot az anyagon.