Blogger, aktivista, kolléga, barátnő: Mengyán Eszter

Ismerjétek meg a HolyDuck blog bloggerét, Mengyán Esztert, aki nélkül nem született volna meg az új, 2020 tavasz-nyári Színtípus kollekció.

DSC_8306res
fotó: Hámori Zsófia

Kevesen tudják, hogy egy gimibe jártunk, mondjuk nem egyszerre, te elballagtál mire én gólya lettem. Hogyan is indult a mi barátságunk, te hogy emlékszel?
Az én memóriám botrányos, de szerintem a Cotcot.hu körüli kálvária kapcsán kezdtünk el egyre többet és többet beszélni, addig „földiként” távolabbról figyeltük egymás munkáját. (Körülbelül 10 éve, a Cotcot.hu tulajdonosváltása után Lilla és szerkesztőtársai nem vállalták tovább a munkát, Esztert viszont az új tulajdonosok keresték meg a lehetőséggel, hogy szerkesztőségben dolgozhat.) Aztán házibulikon, divateseményeken kerültünk közelebb, voltak nagy röhögések, nagy sírások, íves eszmefuttatások. Szerencsé(m)re elég kitartó vagy: én hajlamos vagyok eltűnni, meg amúgy sem vagyok nagy lelkizős, de te mindig becsekkolsz. 2-3 naponta tuti beszélünk, a kollekció tervezésekor pedig naponta többször is váltottunk üzenetet.

Közösen ötleteltünk a kollekción. Te miért tartottad jó ötletnek egy kifejezetten színtípus kollekció megalkotását?
2018 szeptembere óta tartok színtanácsadást, mert nagyon jó alapnak tartom egy tudatos ruhatár felépítéséhez és a felesleges vásárlás elkerüléséhez is. A színtanácsadás során látni, milyen árnyalatok mutatnak a legszebben valakin. Segít megérteni azt is, miért állnak a szekrényében olyan ruhák, amelyek tetszenek neki, mégsem viselte soha. Nem tartom magam szigorú színtanácsadónak, nekem sem 100%-osan „színhelyes” a ruhatáram. De végre nem érzem magam „seszínűnek”, értem, milyen árnyalat miért működik vagy miért nem. Ez magabiztossá, tudatosabbá tesz sok szempontból, amely már nemcsak a ruhákra korlátozódik, hanem az egész életemre értendő.

A minta tervezésénél mi volt a legnehezebb?
A négy fő színtípus alaptulajdonságaira építettünk. Ezek a következők: világos vagy sötét, hideg vagy meleg, élénk vagy tört. Ha a színtípusok hangulata átjön, akkor jól dolgoztunk. Igyekeztünk a mintában a színtípusokhoz illő, de nagyon egyértelmű árnyalatokat választani, igyekeztünk kerülni a nehezebben azonosítható árnyalatokat. Már ez sem volt egyszerű, sok munkaóra van benne.

A legnehezebb az volt, hogy nem tudtuk előre, hogy a nyomdából hogyan jönnek ki az színek. A monitoron hiába szép egy árnyalat, nem biztos, hogy pont olyan lesz az anyagon is. Ezért is mentünk rá inkább a karakterre, mint arra, hogy minden árnyalat 100%-osan megfeleljen az adott színtípusnak.

DSC_8075res
fotó: Hámori Zsófia

Azt hinné mindenki, hogy csak a minta számít, de a táskák karakterét nagyban meghatározzák a kellékek is. Ezek összeválogatása sem volt egyszerű menet. Elmesélnéd, miért nem volt járható út az általam többször is felvetett citromsárga bélés és derékrész a tavaszi övtáskánál?
Csatokból csak fekete és fehér létezik, amelyre a logódat nyomtátok, így a világos típusok fehéret kaptak, a sötét típusok feketét. A hevederek esetében kicsit nagyobb volt a játéktér. Minden színtípusnak vannak basic árnyalatai, ebből indultunk ki, de itt jött be a te táskatervező tapasztalatod. 

Tudod, hogyan kell ütősebbé tenni egy-egy darabot, így például a tavasz típusnál az alapszín helyett egy vibráló narancssárga hevedert választottunk.

A tavasz volt szerintem a legnehezebb táska, mert nagyon élénk színei vannak, de meleg árnyalatokkal kellett dolgoznunk. Bombajól nézett volna ki citromsárgával is, de az nem tartozik a típushoz. Nem akartunk megtéveszteni senkit annak ellenére, hogy ennyi művészi szabadság szerintem beleférhetett volna.

Én amúgy nagyon szeretem keverni a hideg és meleg árnyalatokat, szerintem nagyon izgalmas hatást lehet elérni, de ez a kollekció nem erről szólt most.

Mesélj kicsit a fotózásról! Milyen élmény volt a csapattal dolgozni?
A fél csapatot ismertem, mert Engel Nórival és Hámori Zsófival kollégák voltunk. Zsófival két magazinnál is dolgoztunk együtt. Illetve Vikivel már találkoztam korábban Székesfehérváron, mindenki mást ismertem már a korábbi kampányokból. Szóval olyan volt, mintha összejöttünk volna, barátnők, együtt töltöttünk egy izgalmas és produktív délelőttöt.

Korábban írtál arról, hogy mikor tisztába jöttél a színtípusoddal, akkor egy csomó “nem jó” színű ruhát kiselejteztél, így eltűnt a játékosság az öltözködésedből. Szerinted ez a legnagyobb hiba, amit el lehet követni egy tanácsadás után? Erre figyelmezteted a klienseidet? Mit mondasz nekik, hogy alkalmazzák a tanácsadáson megszerzett tudást?
Igen, szerencsére sok ruha nem került messzire – barátnőkhöz, a húgomhoz került. És bizony, volt, amit később visszakértem. Ilyen például a leopárdmintás kabátom, amit nagyon-nagyon szeretek, és bár semmi köze a színtípusomhoz, a megfelelő árnyalatokkal kombinálva tökéletes darab. Nagyon nagy felismerés volt, hogy a színtípusom nem én vagyok. Sokkal inkább vagyok én, van egy színtípusom, van egy személyiségem, van, ami tetszik, és ezeket a szempontokat próbálom összegyúrni.

Igyekszem azt átadni – a saját tapasztalataim miatt is –, hogy ez a ruhatárunk átalakítása lehet egy lassabb folyamat. Nem kell azonnal mindent lecserélni, hiszen idő kell, amíg ráérzünk a dolgokra. Én igyekszem a tanácsadás során a rendszer logikáját is felvillantani, így ha később az egykori vendégem ránéz egy ruhadarabra, cipőre vagy táskára, meg tudja majd mondani, hogy az passzol-e hozzá vagy sem. Még akkor is, ha a tanácsadás után kapott színkártyáján nem szerepel az a bizonyos árnyalat.

Színtanácsadás után érdemes először a saját ruhatárunkban szétnézni. Az első kékjeim nekem is ott lapultak a szekrényben. Sőt, volt húgomtól egy kardigánom: a tökéletes sárga árnyalat. Egy-egy felsőt, kendőt, ékszert beszerezhetünk másodkézből, például ruhacserézhetünk is. Az első lila darabjaim így kerültek hozzám, mert nagyon nem szerettem a lila színt, de nyár típusként tökéletesen illenek hozzám bizonyos árnyalatai. Kíváncsi voltam, hogyan működik, kaptam pár lilát a családtagoktól. Ebből is látszik, nem kell mindent szeretni csak azért, mert hivatalosan jól áll. Kezelhetjük ezt a rendszert sokkal lazábban.

1-2 mondatban összefoglalod a színtípusok legfontosabb jellemzőit?
Ezt elolvashatjátok a blogomon.