Hogyan tisztítsuk a softshell táskákat?

Korábban már volt egy poszt a vízlepergetős táskák tiszításáról. Nos, nem különbözik sokban a softshell táskák mosása ezektől, mégis úgy gondoltam összerakok egy videós tartalommal is kiegészített újabb, még informatívabb cikket a témában.

Mit mond a vásárlói tájékoztató?

A táskához járó vásárlói tájékoztatón a kis ábrák elárulják, hogy a táskákat 30 fokon gépben is lehet mosni, de vasalni, fehéríteni, szárítógépbe tenni tilos. A softshell táskák bélése 100% pamut, ezek az anyagok víz hatására összemennek. De nem kell félni, hiszen én ezekete az anyagokat felhasználás, tehát varrás előtt meleg vízben avatom, amikor is kiázik belőlük a gyártás után visszamaradt festék, és felveszik végső méretüket. A softshell anyagok pedig nagy strapabíróak és formatartóak. Így a 30 fokos mosás nem tesz a táskákban kárt, nem mennek össze, nem roncsolódik az anyaguk.

Makacs foltok?

A mai menő mosószerek a legtöbb folttal elbánnak, de ha mégsem, nyugodtan használjunk folttisztító folyadékot, szappant. Én az öko mosás híve vagyok, több éve saját készítésű mosószerrel vagy éppen mosótojással mosok már 5 éve. A makacs foltokra én a marhaepe szappant hívom segítségül, ezzel dörzsölöm be mosás előtt a benedvesített foltot. Van, hogy a szappan mosás előtt egy éjszakát is az anyagon áll a biztosabb hatásért. A marhaepe szappant megtaláljátok például a pelenkaland.hu kínálatában, de a dm polcain is. A mosógép adagolójában pedig a biztonság kedvéért teszek nátrium-perkarbonátot, azaz oxigénes folteltávolítót is. Utóbbit például a zoldbolt.hu-ról tudjátok megrendelni, én a helyi Herbáriában vásárolom.

A mosószer receptje

Megosztom veletek annak a házi mosószernek a receptjét, amivel én már 5 éve mosok.

Hozzávalók: fél mosószappan, 250 g mosószóda, 4 liter víz

Elkészítés menete: Melegítsd meg a vizet, közben reszeld le a szappant (én késsel szoktam apró darabokra vágni a vajpuha Caola mosószappant). A szappant tedd bele a meleg, de nem forrásban lévő vízbe, majd várd meg míg felolvad (ekkor sem szabad, hogy a víz forrás közeli állapotba kerüljön), ha a szappan felolvadt, tedd bele a mosószódát is. Amikor valamennyire kihült a géles keverék, botmixerrel dolgozd át, majd öntsd flakonokba.