Túrautak a Vértesben

A Bakony és a Gerecse között fekvő Vértes hegység nagyon is érdemes arra, hogy felfedezzük. Sűrűn behálózzák a túraútvonalak, kis kaptató után rengeteg útvonal vonul komótosan a hegyek gerincén, így igazán kellemes sétákat tehetünk – ez szerintem kisgyerekesek számára nagyon előnyös. Na ezen túl egyébként nem véletlen, hogy rapid jelentkező túra ajánlónk a Vértest veszi górcső alá, hiszen itt áll a nyaralónk, így a Vértes Csókakő környékére eső részét úgy ismerjük már mint a tenyerünket. Ebben a posztban szeretnék pár útvonalat javasolni, és pár tippet adni.

tura_ok-5520_1500

Bázis és kiindulópont: Csókakő

Ha Csókakőt választjuk bázisnak, akkor leparkolhatunk a vár lábánál elterülő parkolóban (nyaranta fizetős, és hétvégén azért elég sokan vannak). A parkoló mellett nyilvános mosdót is találunk, valamint a túra végeztével az egész évben nyitva tartó büfében ehetünk is. A parkolóból egy rövid sétával felmehetünk a várba, ami belépőjegy nélkül látogatható, de ha már ott jártunk, akkor bevethetjük magunkat az erdőbe, hiszen a vár lábánál több túraútvonal is összefut.

Becélozhatjuk a Csóka-hegyen 479 méteren elterülő mérőtornyokat, amit a párhuzamosan húzódó lila és piros jelzések mentén, aztán a kövesúton tett kis kitérővel érhetünk el. Visszafelé jöhetünk a zöld jelzésen, ami szintén a várhoz fut be, így egy 8 kilométeres körtúrát tehetünk.

Egy másik, általunk kedvelt útvonal az ellenkező irányba visz. A vár mellett húzódó lila, piros és zöld jelzések együtt futnak egy ideig, és amikor zöld leágazik, menjünk tovább azon a Buhin-völgy ívén haladva. Hamarosan az erdőből egy kisebb mezőre érünk, a mező sarkán jobbkéz fele forduljunk, így kövessük a zöld jelzést. Miután összefutott a zöld és a kék jelzés, az erdőben hamarosan elérjük az erdészről elnevezett, korábbi menedékként szolgáló, ma már csak látványosságnak számító Maurer-kunyhó (mi csak lángos büfének hívjuk). A kék jelzést követve elérjük az Aranyhegyi-szőlőket, a várhoz vissza már a szőlősök mellett sétálva juthatunk vissza. Ez a túra sem hosszú, mindössze 6 kilométer, és ha így a vár felöl indítjuk a körtúrát, akkor a meredek kaptatót is elkerüljük fölfelé, ellenben ha szőlősök felől vágnánk neki.

terkep_1500
kép: mapy.cz

A Csókakő környékén húzódó útvonalak nagyon jól variálhatóak, kedvünk szerint bővíthetjük vagy levághatjuk az utakat, ha túl rövidnek vagy túl hosszúnak érezzük közben. Mi ezt tesszük, ha a gyerekek fáradtabbak, lerövidítjük, ha pedig jól haladunk, akkor megtoldjuk még pár kilométerrel. Szerencsére ezt könnyedén megtehetjük a sok, egymást keresztező útnak hála. A tájékozódásban és a tervezésben a Mapy.cz appja segít, ami nagyon pontos és friss, naprakész információkat tartalmaz. Érdemes a túra előtt a webes felületüket is böngészni. 

Bázis és kiindulópont: Csákberény

A másik kiváló bázis a túrákhoz Csákberény, itt akár az utcán vagy a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum parkolójában is megállhatunk. A múzeumtól indul a Varga-hegy körül húzódó panoráma tanösvény, ami kicsi gyerekkel is kényelmesen teljesíthető, nem hosszú és nincsenek nagy emelkedők. Bár, ha a kék jelzésen megyünk egy kört, akkor az elején kaptatóra kell készülni. Ezen a körön jól megfigyelhető a különböző erdőhatárok.

tura_ok-5516_1500

A másik, általunk kedvelt út Csákberény határából indul. Innen kapaszkodhatunk fel a Kopasz-dombra (359 méter), ahonnan jó idő és kedvező szélirány esetén a siklőernyősök stratolnak. Ezen a terülten két zöld jelzés is fut párhuzamosan, a fennsík tényleg kopasz és kihalt, néhány alacsony cserjétől eltekintve, érdekes, különös hangulatú táj. Ha ezen megyünk végig, hamarosan, a már korábban említett kék jelzésbe futunk, ami az Aranyhegyi-szőlősökbe visz le. Így érintjük a Három Présház útját, ami szerintem nagyon hangulatos szakasz. Innen a köves úton a csákberényi présházak lábánál tudunk visszasétálni a kocsinkhoz, a méltán népszerű Catherine’s Cottages kék-fehér házikói mellett.

tura_ok-5527_1500
tura_ok-5536_1500
tura_ok-5543_1500
tura_ok-5549_1500
tura_ok-5550_1500
tura_ok-5564_1500
tura_ok-5570_1500
tura_ok-5729_1500
tura_ok-5735_1500